Oppo Reno7 – Telefonul Lite cu performanțe de flagship

Oppo Reno7 – Telefonul Lite cu performanțe de flagship

Dacă tot am fost la Praga și am văzut cum arată noile telefoane de la Oppo am zis să pun și mâna pe ele ca să văd cum se mișcă. Am aici Oppo Reno 7 Lite cu 5G. L-am stresat cum trebuie și acestea sunt concluziile mele.

Știi bine, din cauza producătorilor de procesoare, de fapt din cauza lui Qualcomm, sunt două tipuri de procesoare, cele pentru flagship, puternice, robuste, care consumă exagerat de multă energie și celelalte pentru telefoanele de mass market, cele pe care le are toată lumea. Unii le-ar numi telefoanele ieftine. De fapt eu le-aș numi telefoanele cu prețul corect.

Dar să îți explic de ce. Oppo a lansat Reno 7 Lite iar Lite nu este doar o denumire care are trebui săl facă mai slab. Chiar și așa Oppo a pus la funcționalități și tehnologie în telefonul ăsta, pentru a scoate dintr-un telefon de clasă medie, adică ieftin, tot ce este mai bun. Dar mai ales pentru a-l compara cu telefoanele flagship.

Telefonul e unul ca toate celelalte. Vine cu o cutie, verde, înăuntru avem încărcător cu tehnologia Supervooc, cablu de alimentare și husă de protecție. Husa e una groasă și foarte rezistentă. Mi-a căzut telefonul pe asfalt și nu numai că nu a pățit nimic, dar nici husa nu are vreo urmă de căzătură. Felicitări. Imediat îți arăt și principalul atu al telefonului, camera foto. Dar până atunci…

Oppo, la fel ca toți producătorii de telefoane mobile, încearcă să se diferențieze, iar acest lucru nu se mai poate face prin cablul și mufa de încărcare. Mai nou Comisia Europeană este pe punctul de a implementa standardul USB-C pe toate dispozitivele care se bagă în priză. Și atunci diferența este dată de timpul de încărcare al telefonului. Spuneam într-unul din videourile precedente, că telefonul poate fi încărcat seara sau dimineața. Ia aici apare diferența. Cu orice alt încărcător telefonul se va încărca într-un anumit timp. Dar cu încărcătorul Oppo, atunci telefonul va recunoaște încărcătorul și se va încărca cu Supervooc mult mai repede. Pentru asta eu aleg să încarc telefonul dimineața, dar doar atunci când se descarcă. Pentru că nu se descarcă.

Are doar o baterie de 4500 mAh, dar spre diferență de alte telefoane, acesta consumă mai puțin curent. Nu am avut răbdare să văd cât ține bateria, dar după 2 zile m-am plictisit și l-am pus la încărcat. Vezi cum e obișnuința asta, repede să pun telefonul în priză. Nu are încărcare wireless, dar e și normal să nu aibă, asta adaugă bani în prețul telefonului.

Tehnic, telefonul vine cu procesorul Qualcomm Snapdragon 695, cu chip 5G. Asta atrage pe lângă el și 8 giga de ram + 128 de giga stocare, iar memoria ram poate fi extinsă și să folosească din stocarea telefonului, pentru a da voie aplicațiilor care consumă multă memorie să aibă impresia că au de unde consuma această memorie. Cu ce te ajută funcția asta? De exemplu Facebook, un mare consumator de memorie nu va porni cu lag sau nu se va bloca.

Procesorul este rapid și consuma extrem de puțină energie, iar asta înseamnă că telefonul va rezista vreo 2 ani de funcționare. Și are și de ce să reziste. Dacă preferi telefoanele dreptunghiulare cum are acesta marginile, atunci e alegerea corectă.
Telefonul este și super ușor. La 173 de grame fără husă ți se va părea foarte ușor în mână, iar în buzunar nu-l simți.

În România, la eMAG e doar 1800 de lei, dar furnizorul tău de telefonie are și alte oferte.

Și acum principala funcție a telefonului care pe mine m-a surprins într-un mod extrem de plăcut. Camera foto de 64 de megapixeli.

Camera de 64 de megapixeli este aceasta de sus. Lângă mai sunt 2 camere de 2 megapixeli fiecare, pentru adâncime și macro. Acele lucruri care fac camera să observe detaliile din fiecare poză. Camera frontală este de 16 megapixeli, suficientă pentru un seflie de mare calitate.


În jurul camerei din spate avem și led-uri care se aprind atunci când telefonul se încarcă, dar și atunci când sunt notificări și telefonul este cu fața în jos, așa cum îl folosim noi toată ziua.

Reno 7 Pro este unul din puținele telefoane din gama sa care vine cu inteligență artificială pentru poze. Ce face inteligența asta artificială, de fapt de ce este așa inteligentă? Recunoaște cadrul în care faci pozele și reușește să îți ajusteze setările camerei astfel încât pozele să iasă cum trebuie. Practic. Atunci când faci poze în modul portret îți pune în spate brokeh pentru poze care ai crede că sunt făcute cu aparate foto profesionale. De fapt, nu prea se mai fabrică aparate foto profesionale, iar acum toată lumea are un aparat foto în mână și trebuie să-l folosească la fel ca cei mai mari fotografi.


Telefonul recunoaște când faci un selfie chiar și în lumină de seară și îl ajustează cu HDR astfel încât imaginea feței să fie clară și corectă.


Iar algoritmul de făcut poze funcționează perfect chiar și offline. Acesta e un alt element ce nu există la alte telefoane. Alte telefoane au nevoie să se conecteze la internet și să întrebe serverele ce fel de poză este aceea pe care o faci. Aici algoritmul detectează imediat ce tip de imagine vede camera: blocuri, oameni, peisaje, flori, și așa mai departe și ajustează imediat acest lucru.

Sistemul de operare ColorOS 12 știe și să te ajute să retușezi pozele efectuate în portret. Dar mai știe și să le lumineze automat sau să le facă mai clare în funcție de cum detectează el camera în care te afli. Softul de retuș a învățat din peste 400.000 de imagini și 5000 diferite alte fețe, iar astfel a identificat aproape 400 de trăsături ale feței, pentru a ști cum să le afișeze mai bine.

Când vinde vorba de video, ai un format de video cu dual video, unde poți face așa ceva. Cum ar veni, faci un vlog direct din telefon, filmând ceea ce vezi, dar și cu imaginea ta pe care o poți plimba pe ecran.

Ce ai avea nevoie în plus pentru rețelele sociale, decât poze perfecte efectuate cu telefonul ăsta.

Ah, ai nevoie de internet. Aici vine procesorul care are integrat chipul 5G. Dar și un ecran mare, de 6,4 inch. Ecranul are o rație de ocupare de 90.8% din ecranul principal, iar telefonul este certificat pentru a viziona Amazon și Netflix la calitate HD.

Telefonul are mufă de căști și o singură boxă în partea de jos, aici unde are și mufa de încărcare. Butoanele de volum sunt pe stânga, butonul de power este pe dreapta. Iar sus și jos sunt cele două microfoane standard, odată pentru o calitate a apelului mult mai bună, dar și pentru a înregistra stereo atunci când filmezi.

Telefonul vine cu Android 11 și are pe lângă senzorul de amprentă sub ecran și autentificare facială. Am activat-o și am fost plăcut impresionat de cât de repede îmi detectează fața în diferite situații și cât de repede se deschide. Doar mă uit la el și deja s-a deblocat.

Cum am zis, vezi la operatorul tău ce oferte ai pentru acest telefon. Eu zic că e mai mult decât potrivit pentru copilul care are nevoie de telefon pentru Instagram la școală, pentru jocuri acasă, dar și pentru ore online, pentru că ține foarte mult bateria.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Oppo Reno7 – Telefonul Lite cu performanțe de flagship

Leave a Reply