Ce nu aveai voie să spui până acum

Ce nu aveai voie să spui până acum

În starea de alertă nu se puteau spune multe lucruri. Pentru că orice spuneai intrai sub incidenta ”zădărnicirii combaterii bolilor”. Mă rog și acum intri, pentru că este cuprins în articolul 352, CP, dar nu mai este definită într-o altă hotărâre. Cu alte cuvinte, acum putem vorbi liber.

Acum au dreptate antivacciniștii. Și nu pentru că nu a reușit campania de vaccinare, ci pentru că nu mai sunt ”măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor”. Acestea erau cuprinse în starea de alertă.

Cum nu mai e stare de alertă, înseamnă că nu mai este obligatoriu să porți mască. Înseamnă că își revine economia, după ce doi ani de zile a fost nu distrusă, ci a fost distrusă sistematic de oameni care nu au înțeles ce e virusul ăsta, cum se manifestă, cum se transmite și cât de mult rău face.

Dar în schimb, acești doi ani au speriat oamenii. Scriam în 2020 că românii vor ști să treacă peste pandemie. Și au știut. Cei care au vrut să treacă peste aceasta au trecut, fără nicio problemă, fără boală, fără stres.

În schimb ceilalți au dat unfriend prietenilor. I-au considerat pramatia societății. S-au închis în case și au făcut comenzi de pe Glovo, arătându-și superioritatea față de livratorii, care astfel încercau să câștige un ban.

Ce s-a rezolvat după doi ani de pandemie?

Nu s-a rezolvat nimic, iar impresia generală este că am pierdut lupta și că ne dăm bătuți. Dar nu e chiar așa. Avem 2 milioane de oameni care au făcut boala, drept urmare aceștia știu cum să o combată la următoarea apariție. Avem aceeași sumă de persoane care s-au speriat de boală și sunt atât de puțin informate, încât cred că dacă își dezinfectează mâinile se protejează de această boală.

Au rezolvat vaccinurile ceva?

Vaccinurile împotriva Covid au o singură mare problemă: sunt cumpărate de stat. Drept urmare nu sunt bune. Dar nu e că nu sunt bune din punct de vedere medical. Ci pentru că fiind cumpărate de stat, deci cu o producție asigurată, nimeni nu se interesează să le asigure promovare, nimeni nu se interesează să le comunice beneficiile sau nici măcar să le facă mai bune. Fiind un produs comercial, iar cum facturile și vânzările sunt asigure, atunci cum să spui că vaccinul face ceva. El s-a vândut, s-a livrat, banii au intrat. În rest ….

De ce spun asta? Pai cu trei doze de la 2 producători de vaccinuri am făcut boala. Și nu e nimic nou pentru mine. Adică această răceală am mai trăit-o, pe vremea când nu erau teste și pe vremea când pastilele nu erau atât de bune ca acum.
Nu îmi explică nimeni că dacă nu aveam vaccinul făceam o formă mai ușoară a bolii, dar nu cumva asta înseamnă că ar fi trebuit să nu fac deloc boala?

Și ajungem la teste. Au fost niște vorbe care spuneau că testele sunt mult prea sensibile. Vorbele astea n-au fost combătute științific. Ci au fost închise pentru simplul motiv că era stare de alertă și că nu aveai voie să spui așa ceva. Cu alte cuvinte, doi ani n-am mai avut gripă sau răceală că au fost testate la covid și au ieșit covid. Ar fi fost mai puțină panică?

Au trecut doi ani, nu trebuia să apară un tratament? Mă gândesc și eu. Ai făcut covid, se tratează așa. Nu, noi ne tratăm cu paracetamol, ca să scadă temperatura și așteptăm ca virusul să plece din organism. Asta deși avem vaccinuri, deci anticorpi și ar fi trebuit să fie suficient? Doar mă întreb. Acum am voie să mă întreb.

Vor apărea oameni care vor spune: dar cei din spitale? Diferența dintre acum mai mult de doi ani și acum este că acum se testează. Atunci nu știai de ce ajungi în spital și de ce blochezi paturile la ATI. Nu știai de ce faci o boală atât de dură și o duceai pe picioare, acasă, în spital sau între patru scânduri. Acum, pentru că știi, este isterie. Vrei să facem o paralelă? O facem pe cea cu furtuna care amenința Bucureștiul și s-au închis școlile și a fost blocaj în trafic. Când să vina furtuna a fost soare. Dar pentru că se știa că vine o furtună, toată lumea a fost super panicată. Dacă nu știau că vine furtuna, era doar o altă furtună care face pagube. Cunoașterea vine și cu aceste consecințe.

La care normal revine viața?

Viața revine la normalul de dinaintea pandemiei așa cum a apărut pandemia. Pocnind din degete, viața revine la normal. Fix așa. Așa se întâmplă în România. Legal nu e nicio lege ca să te protejeze de boala asta, deși se spune că se oferă concedii medicale. Ok, statul nu mai are bani să plătească șomajul tehnic, dar înțeleg că nici nu l-au fi plătit.

Și în societatea divizată pe care am descris-o mai sus, crezi că oamenii vor putea să se îmbrățișeze acum, după ce doi ani nu au făcut asta și au considerat aproapele lor ca fiind dușmanul lor de moarte?

E 12:01, am voie să spun asta. Gata cu starea de alertă. Ne-am luat libertatea înapoi.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply