Internetul – subiect tabu ?

Ce e internetul incercam sa explic mai jos, atunci m-am referit doar la online, web-uri si felul in care ele sunt vazute si administrate.
Azi am vazut cum internetul e un subiect tabu. E un lucru care exista, dar nu putem pune mana pe el pentru ca este virtual. E un lucru care ne inconjoara si il folosim in fiecare zi, dar nu putem sa vorbim despre el, pentru ca nu stim ce este. Am vazut la inceput o reticenta ciudata asupra fenomenului numit internet. Acum vedem o reticenta asupra comportamentului pe internet, chiar daca nu se poate explica serios ce este internetul si la ce foloseste. Reticenta in ce sens? In sensul ca nu e bun internetul ca pe internet se intampla fraude, ca pe internet sa vorbeste murdar, ca pe internet se gaseste porn.

Internetul e modelul de exprimare absolut libera, iar asta sperie, enerveaza si dispera oameni. De ce? Pentru ca nu pot sa il controleze, pentru ca stirile apar intai pe internet apoi in media, pentru ca aici se pot manifesta orice fel de pareri ce pot fi considerate uneori imorale.

Pentru media, mass-media, internetul e un subiect tabu. In primul rand pentru ca se uita la el, il vad, il folosesc dar nu stiu cu ce se mananca, cum exista, cum se propaga si asa mai departe. Jurnalistii sunt atat de speriati de internet, incat atunci cand vine vorba sa caute, sa scrie, sau sa dialogheze folosind acest mijloc de comunicare se inchid in ei si zic ca e ochiul dracului. Cand vine vorba ca sa se comenteze un subiect din internet, un subiect din online sau tehnologie, stirile sunt limitate la cateva date tehnice seci, la cateva nume de personalitati si atat. Nimeni nu vrea ca cineva sa explice, sa aduca argumente sa faca sa inteleaga lumea. Iar asta inseamna reticenta, asta inseamna temere, asta inseamna ura fata de internet.

Acum sa ne mai intrebam de ce lumea cauta pe net cum sa sparga parole la yahoo? Sa ne mai miram cand auzim discutii in oras cu cate unul care se da mare ca si-a luat nu stiu ce gadget pentru calculator si e performant pentru ca are luminite albastre si a costat o gramada de bani? Sa ne mai miram ca siturile institutiilor de stat romanesti se sparg din lenea adminilor de a le proteja? Sau ca paginile ziarelor arata ca si cum ar fi fost facute in word?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply