De ce mi-am plătit impozitul în prima zi

De ce mi-am plătit impozitul în prima zi

Statul are nevoie de bani ca să funcționeze. Pentru asta trebuie să producă și să vândă. Sau să tipărească bani. Însă pe lângă acestea statul își ia bani și de la populație sub formă de impozite și taxe. Astea pentru majoritatea dintre noi sunt simplificate la impozitele pe casă și pe mașină. După care urmează impozitul pe venit și TVA și restul taxelor pe care orice firmă le plătește. Dacă te uiți de sus vezi că sunt destul de mulți bani pe care îi încasează statul și dacă te uiți la fel de sus, vezi cum 1.5 milioane din români sunt angajați la stat și primesc salarii și din impozitele noastre.

Am plătit impozitul în prima zi

Nu sunt genul care să facă acest lucru și mă uitam în istoriile de la Ghișeul.ro, unde în anii trecuți plăteam impozitul în zilele în care chiar aveam nevoie de portalul ăla. Acum am fost curios să văd dacă apare acolo impozitul meu, iar cum a apărut am zis că tot nu am cheltuit bani de Crăciun, așa încât hai să și plătesc asta.

De ce am făcut asta? Pentru că acum sau peste 3 luni e tot același lucru, iar mai târziu exista riscul să uit și să îmi amintesc peste 2 ani.

Automatele de plată și cozile de la oficii

Sunt în continuare mirat de conservatorismul românilor, dar și de lipsa lor de adaptabilitate la nou. Ok, nici statul nu face nimic spre digitalizare, dar totuși. Suntem la 20 de ani de când au apărut automatele de plată, iar abia acum primăriile își integrează acest sistem pentru a colecta taxele de la cetățeni. Iar cetățenii se uită la automatele de plată ca la felul 14, deși tot la unele asemănătoare își plătesc facturile. Repet, de vreo 20 de ani.

Și culmea, se folosesc bani cash, în țara unde există peste 20 de milioane de carduri funcționale.

Corect, nu cere nimeni să te digitalizezi în secunda 1 și să treci totul online, că doar nu suntem Suedia să renunțăm la cash sau Estonia să renunțăm la buletine, dar tot mă gândesc că în ultimii 20 de ani puteam să facem ceva în acest sens. Sau am putea face acum, depășim toți pașii pe care i-au făcut țările astea și digitalizăm serviciile ca să avem mai mulți bani de investiții și să ne dezvoltăm mai repede.

Educația digitală care nu există

Cineva ar putea să vină să îmi spună că bătrânii nu știu să folosească soluțiile digitale. E nu știu. Atunci de ce mai au carduri, atunci de ce de 20 de ani folosesc cardul ca să scoată bani de la bancomat? Dar unde au fost ”bătrânii” în ultimii 20 de ani, în ce lume au trăit? Nu au văzut cum apar automate de plată cu ecrane color și nici nu au învățat la ce se folosește plasticul ăla care e mai mic ca un buletin?

Celălalt moment de amuzament al zilei, vine de la Cluj, unde a fost coadă la nu știu ce ghișeu, pentru că oamenii au crezut că e mai sigur să depună chestii fizic, decât să facă acești pași online. Iar aici mă întreb un singur lucru, cum să fie mai sigur ceva fizic, adică o hârtie care se poate pierde, decât o bază de date, care dacă s-ar pierde aceasta ar putea fi bună de despăgubiri mult mai mari.

Altfel viața poate fi simplă, dar parcă nu vrem noi să o facem astfel.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “De ce mi-am plătit impozitul în prima zi

  1. Am intrat și eu acum în contul meu, la Galați sunt blocate plățile. Iar legat de digitalizare mai avem mult de parcurs. Nici o instituție nu e pregătită pentru asta pentru că nu există o bază de date comună pentru absolut toate. De-asta s-a spus că nu mai e nevoie de copii la acte, dar în continuare se păstrează la dosar și sunt făcute de ei.

Leave a Reply