Ebook sau digitalizarea cartii

N-am mai citit de mult. Stateam si ma gandeam ce naiba, la ce bun sa citesc daca am calculatorul in brate, daca am internet peste tot, daca vreau sa citesc ceva doar deschid calculatorul si citesc. Ei bine nu e chiar asa.

ebook

Au existat destule momente in istorie  timpului care au schimbat comportamentul oamenilor intr-un mod radical. Daca e sa ne uitam numai la haine, am vazut cum am trecut de la chestii impopotonate sau zale de metal, la blugi si tricouri cu buricul gol. Asa oamenii si citesc.

La inceput au citit papirusuri, apoi chinezii au inventat hartia, iar altcineva a inventat sistemul de legare al cartilor, apoi oamenii au citit din carti. Acum oamenii citesc din laptopuri si din ecrane de 3 mm. Ceea ce inseamna ca si cartile trebuie sa se reinventeze. Pentru asta exista e-Book-urile. Ce vedeti mai sus, modelul 3162 de la Prestigio, e un e-book  care pe mine m-a impresionat cu doua chestii. Primul a fost imbracamintea de piele in care este prins, exact ca o carte foarte importanta din biblioteca, iar al doilea a fost display-ul care imita aproape la perfectie aspectul unei foi de carte. Nu este lucios, nu este greoi, nu ti se vede urma degetului pe el, nu te deranjeaza razele soarelui si nici pozitia in care il tii.

Si drept urmare m-am apucat sa citesc. Din nou. Bateria tine 24 de ore daca uiti e-book-ul pornit, dar se incarca imediat de la o mufa micro-usb. E-book-urile astea vin cu cele mai bune articole de pe piticu.ro deja instalate, vin fara protectie de tip DRM (deci puteti citi orice carte) si au o capacitate de stocare de 2 giga interna.

Daca vreti sa vedeti cum functioneaza jucaria si cum te poti pierde in metrou citind un e-book, unde nu trebuie sa dai pagina si doar sa apesi butonul de jos, n-aveti decat sa incercati. Iar asta ar trebui sa fie viitorul, iar librariile ar trebui sa vanda asa ceva, atat carti electronice cat si device-uri. Sau te duci la librarie sa mai conectezi mufa usb sa mai iei niste carti electronice cu imprumut, cum suna? Asta ca sa ramai iarasi cu ideea de librarie si loc de raspandire a culturii.

La evenimentul de lansare de saptamana trecuta am fost impreuna cu Adrian, Chinezu, iar poze aici.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply