Nici o eroare nu a fost la vot

Nici o eroare nu a fost la vot

Așa cum am scris, alegerile acestea au fost foarte bune. Nu s-a raportat nici un fel de eroare. Nu au fost mai puțini oameni la vot decât trebuiau să fie. Și nici nu s-a ales altcineva decât trebuia să se aleagă.

Prezența la vot a fost corectă

Nu au fost mai puțini oameni la vot. În cifre sigur, au fost. Asta dacă compari cifrele față de anii trecuți. Dar nimeni nu stă să numere câți oameni mai sunt de fapt în România. Câți oameni au plecat din țară și câți oameni sunt motivați să iasă la vot.
Au votat totuși aproape 6 milioane de oameni. Din numărul persoanelor cu drept de vot de 18 milioane, scădem numărul de oameni plecați în străinătate și ne iese acestă sumă. Din numărul oamenilor rămași în țară aș merge pe o estimare destul de bună de prezență la vot. Dar cum nu știm câți oameni avem rămași în țară, nu putem ști de fapt care este procentul real al prezenței la urne.
Ne raportăm la niște cifre, ale unor persoane care au buletin, dar despre care nu se mai știe dacă sunt în țară sau nu.

Prezența la vot în străinătate este viciată

O altă problemă a alegerilor de la noi este faptul că în străinătate sunt foarte mulți oameni care nu au forme de domiciliu acolo, pentru că … nu au nevoie. Avantajul de a fi cetățean european îți permite să te duci să locuiești în Germania de exemplu cu buletinul de România. Și nu ai nevoie de vreun alt document pentru asta. Poți chiar să și muncești astfel. Da, îți faci rezidență dacă ai nevoie de alte drepturi, cum ar fi asigurare medicală, permis de conducere și așa mai departe. Dar marea masă a oamenilor care au plecat în afara țării nu au plecat ca să plătească taxe altui stat, au plecat ca să nu plătească taxe.
Iar votul din străinătate a fost condiționat de dovada rezidenței în celelalte țări. Drept urmare nu toată lumea a putut vota astfel, acolo. Mai ales, cetățenii plecați nu vor ca statul român să știe că ei sunt plecați, dar mai ales, unde sunt ei plecați. Această problemă nu este rezolvată de statul român și nici nu are o politică pentru a o putea rezolva.

Procentele obținute de partide au fost corecte

Mă uit la PSD, au fost votați – la nivel procentual, de aceeași populație ca până acum. 30% au avut dintotdeauna la vot. Niciodată mai mult, niciodată mai puțin.
Există oameni care plâng că USR a pierdut aceste alegeri. De fapt nu le-a pierdut. Mă uit pe București și văd un număr de 176.121 – cea mai mare cifră – de voturi obținute la Senat. Acum putem doar să ne gândim câte persoane au fost în Piața Universității la protestele USRPLUS (neasumate de altfel) și putem compara direct cifrele de acolo cu rezultatul votului. Oamenii care au fost în piață au votat corect și au făcut astfel ca rezultatul votului să fie relevant. Aici există însă un paradox. Votanții USR sunt acea ”sectă” specială a internetului. Ei sunt atât de conservatori încât nu acceptă alte păreri față de cele ”progresiste” ale lor. De altfel s-au închis în bula lor, în grupul lor limitat de prieteni și nu au încercat să atragă alături de ei și alte persoane.

Aici a câștigat AUR. Pentru că am stat să mă tot gândesc de ce a luat AUR din voturile care apăreau la sondaje în partea USR. Pentru că de la PSD nu au avut ce să ia. Acolo este alt tip de votanți ficși și blocați în doctrină. Dar AUR a luat din toate celelalte partide, dar folosind doctrina PSD. Luați orice mesaj de la AUR și puneți PSD în față. Oamenii care i-au votat cred în acele mesaje, dar s-au săturat să fie asociați cu PSD.
Nu puteau vota PNL pentru că… Orban, dar nici USR pentru că… Barna sau Nicușor. Cioloș e omul masonilor, pentru că vine dintr-un județ care nu există. Drept urmare AUR este cea mai optimă soluție pentru aceste persoane. Aici sunt persoanele care au fost ignorate de restul partidelor, cei care vor să dea o palmă unor deputați care în ultimii 4 ani nu au făcut absolut nimic.

Așa arată democrația

Sunt voci care susțin că aceste rezultate ale votului sunt viciate pentru că nu există un partid unic. Iar asta este drama noastră, am trăit atât timp cu un partid unic încât nu știm altceva.
Este foarte normal să existe multe partide în Parlament și mai ales parlamentul să fie reprezentat de cât mai multe categorii sociale. Asta înseamnă democrația. Nu votăm toți PCR, pentru că avem nevoie și de alții. Dacă parlamentul trecut nu am avut șansa asta, acum avem cel puțin șansa să ne distrăm. Vom avea show, vom avea propuneri, vom avea în final o șansă ca să creștem România, fie și doar cu 15% din voturi câte are USR. Ar putea fi USR partidul care să evolueze România, dacă reușește să coaguleze în jurul lui celelalte partide progresiste.
Nu trebuie să fie USR la Guvernare, dar trebuie să vină cu un mesaj social, prin care economia să evolueze. Ok, fără penali în funcții publice, dar tu știi că e pâinea 5 lei? Ok, fără șpagă, dar tu știi că salariul în București este 2500 de lei, în loc să fie 8000 cum au oamenii de la USR? De asta USR nu a avut mai multe voturi. Nu și-au adresat mesajul acestor categorii sociale care fac totuși ca România să fie a doua cea mai săracă țară din Europa.
Acum au șansa să crească atât salariile din țară, cât și să eradicheze pe bune corupția, nu doar prin declarații și legi pe care nu le bagă nimeni în seamă. Asta cel puțin din respect pentru votanții lor.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply