Exclusiv piticu.ro – super stire

Sper ca acest titlu sa nu va atraga atentia. Sper ca sa veniti sa ma injurati. Sper ca sa aveti fata de mine exact acea reactie pe care ar trebui sa o aveti catre toate exclusivitatile de 2 lei pe care le vedem in presa romaneasca.

De ce zic astea? Pentru ca vad stiri cu EXCLUSIV atat timp cat stirile alea n-au nimic in plus. Nu sunt stirile lor, sunt doar traduceri de pe agentiile straine de stiri, dar isi acorda drepturi de exclusivitate pentru internetul romanesc.

Si totusi, ce mai trebuie sa demonstrez ca pe internet NU poti sa ai vreo exclusivitate, poti eventual sa fii primul care da o stire, sperand ( DOAR SPERAND ) sa fii citat pentru ca ai dat o stire primul, ai participat la un eveniment, dar sub nici o forma exclusivitate.

Internetul NU este o televiziune, nu este un ziar, internetul e o retea, e o comunitate, e o chestie care nu se face doar de catre un grup de oameni, nu are un dictator care decide si spanzura. Internetul e intr-un fel anume libertatea absoluta exprimata. Nu are reguli, dar e aproape moral.

De ce e aproape moral? Pentru ca libertatea asta te lasa sa pui porno cu copii pe un site de stiri, dar vizitatorii tai cu obraz te vor critica, in schimb vizitatorii cu ochii dupa copane proaspete vor veni ca hunii sa vada si sa isi faca o mica laba in fata monitoarelor pe situl tau. Iar aici nu te opreste nimeni sa nu ai castig. Trebuie sa mai spun cat din traficul de pe internet inseamna porn?

De ce aproape moral? Pentru ca daca afara internetul il numim noi matur, aici el este atipic, iar orice se aplica acolo nu e la fel si aici. Daca afara pentru copierea unei poze fara sursa sau a unei stiri fara sursa se nasc pocese misto si despagubiri mari, aici toate sunt trecute cu vederea. Mai mult, sunt incurajate de catre diversi cunoscatori intr-ale internetului. Nu de alta, dar multi se lauda ca stiu ce e ala internet, fac situri pe o carca de bani, iar atunci cand apar probleme se fac ca ploua.

Presa romaneasca s-a prostit rau de tot o data cu aparitia internetului. Sa luam ziarele din ’90. Am stat sa citesc ce scriau copiii acolo. Articole misto, articole de 2 lei, articole ce durau saptamani intregi pana sa iasa pe tipar, articole in care oamenii erau prezentati asa cum se fac stirile acum in exterior, nu se scriau articole ca acum uitandu-ne la ce au scris ceilalti, asta ca sa putem sa scriem mai bine.

Acum pe langa faptul ca se scrie la comanda si ca redactorul isi intreaba seful cum trebuie sa scrie o stire ca nu cumva sa faca vreo greseala neintentionata … desteptii astia mai scriu si copiind de la altii. Aici am tot respectul pentru Mediafax care stia ca are scurgeri ale fluxului informativ catre altii care nu erau abonatii lor, drept urmare li se furau stirile fara sa fie mentionati ca sursa, mai mult erau acordate exclusivitatile de care ziceam mai sus. Ce a facut Mediafax? Nu mare lucru, doar a furnizat alora care furau niste stiri distractive, false, pe care hotii le-au muscat din plin. Iar apoi a venit agentia de stiri si a spus, tzapa… astia care fura stiri de la noi, astia, astia si astia au copiat stiri false.

PS: stie vreun jurnalist din asta nou, de productie 2005 + sa scrie corect romaneste? Sau in vreo limba straina? Nu sunt asa sigur …

Am avut un internet cafe 8 ani de zile, iar ultimii 2 au fost suportati de catre piticu.ro. Vreau sa ma laud ca stiu ce dracu vrea utilizatorul de internet mai mult decat se lauda marketerii sau magnificii (!!). Ei stiu statistici, in schimb, statisticile alea au trecut prin fata mea inainte de a ajunge la ei. Dar asta e o alta discutie pe care o voi dezvolta.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: