Internet – aceasta mare necunoscuta

Asta e un cliseu verbal ce imi place mie sa-l folosesc. Adica avem internet, ce e internetul nimeni nu stie. Putem sa ii zicem ca e o retea mondiala de comunicate, putem sa ii zicem ca e sursa noastra de porn, putem sa ii zicem ca e sursa noastra de bani. Ce mai poate fi internetul?

Elementul de masura al internetului este traficul (va rog nu luati ad-litteram ce scriu aici, veti vedea de ce). In trafic se masoara totul pe internet, cum ar veni daca ai multi kb la abonamentul de net ai mai mult internet. Daca ai mai mult la transfer pe hostingul tau ai mai multi vizitatori. Vizitatorii sunt cei care conteaza in internet. Pentru ca pe langa fisierele transmise prin internet, paginile web sunt cele care sustin reteaua de comunicatii.

Ai o pagina de web, te intereseaza sa iti promovezi afacerea sau e pur si simplu un blog, sau chiar o pagina de poze. Vrei ca sa o vada toata lumea, asta inseamna ca vrei vizitatori. O promovezi si ajungi la vizitatorii doriti, dupa care vrei sa scoti bani din asta, vinzi reclame, iti consilidezi eventual serverele ce sustin pagina de web si asa mai departe. Dupa care apar problemele si necunoscutele.

De ce mi se misca mie pagina greu, de ce se genereaza greu pagina, de ce nu mai intra lumea pe site. De ce nu mai am vizitatori? Din pacate in Romania internetul inseamna “cati vizitatori ai pe zi?”, inseamna “pe ce loc esti in trafic?”, inseamna ce bomba ai mai dat, sau cati oameni au venit la tine pe site sa vada cum se dezbraca aia sau ce gol a dat nu stiu cine jucator.

Internetul in Romania e prost rau de tot. Nu e targetat, nu e optimiza, nu e nimic. Sa luam spre exemplu un site de stiri. In loc sa stea ei linistiti sa puna stirile lor si sa faca analize sa furnizeze informatii, daca gasesc ca se vinde mai bine o gagica dezbracata si ca atrage mai multi vizitatori o pun pe prima pagina, chiar daca alaturi de ea este un articol despre criza economica mondiala. Sa ne uitam la un site de sport, acolo gasim numai fotbal, gagici si daca se poate si un mic articolas despre sah. In alta ordine de idei siturile de sport sunt un amalgam imens de informatii din care nu gasesti si nu intelegi nimic. Asta e motivul pentru care eu nu stiu cand incepe etapa, care este clasamentul si nici cine e pe primul loc in clasament.

Cuvintele cheie sunt cele care dau putere internetului. O cautare dupa anumite cuvinte cheie iti poate arata primul site care a scris despre asa ceva, sau  cea mai relevanta pagina. Asta e motivul pentru care toti webdesignerii de la noi stiu foarte bine sa puna in   head-ul paginilor lor de net cuvinte cheie ca mp3, sex, porno, liceu, muzica, download si altele. Acum 6 ani de zile faceam si eu asta, insa am renuntat pentru ca nu aducea nici un lucru bun, nici un vizitator interesat de situl pe care il promovam ce avea alt domeniu de activitate.
Optimizarea siturilor iar lasa de dorit, iar daca optimizarea sa zicem ca e facuta bine, e facuta in defavoarea vizitatorului si in favoarea motorului de cautare. Ce sens are sa ai o pagina de web unde gasesti intr-adevar ceea ce cauti atat timp cat poti sa faci o pagina de web cu o groaza de text ascuns in ea cu o culoare transparenta unde sa intre oricine, iar tu sa le afisezi reclame relevante cu cautarea lor ca ei sa dea click si tu sa iei bani. Daca e sa va dau un exemplu: http://tinyurl.com/3c62p3, din toate paginile astea doar a mea e o pagina serioasa care chiar iti da o informatie, o poza un ceva facut ca sa se bucure lumea.  Si lumea nu intra la mine, pentru ca nu o considera  serioasa, intra in celelalte pagini care au cuvinte cheie explicite.

Ca tot vorbeam de trafic sa nu uit sa spun ca aici foarte putini webmasteri folosesc tool-urile de webanalytics. Foarte putini stau sa caute sa isi imbunatateasca traficul din ceea ce cere lumea pe internet. De asta si reclamele targetate la noi nu prind, de asta la noi se platesc reclamele la CPM nu la CPC.

Cineva de la trafic.ro imi zicea ca la noi internetul e de cacat, iar noi masuram cacatul asta. Altfel, am putea sa ne laudam noi cu niste pagini de mare anvergura? Va zic eu, le numaram pe 10 degete, nici nu trebuie mai mult.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: